Yağmur7

Sevenlerin; Sevilenlerin Yerine Hos Geldiniz... Dünden; Bugüne ,Bugünden; Yarına....
 
AnasayfaGaleriAramaSSSKayıt OlÜye ListesiKullanıcı GruplarıGiriş yap

Paylaş | 
 

 yumurta hakkında bilmediklerimiz

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
kayıp

avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1272
Yaş : 27
NerDen : nee o ıstemeye mi gelcenizz awrat duymasınn:P
İş/Hobiler : bos olan ne warsa bak mesale sen hobim olabilirsinn:D
<fieldset> <legend>Kısa Bilgiler</l :
KiŞİSeL iLeTi : özledım ölümü
İL : Hatay

Character sheet
Tecrübe:
150/150  (150/150)
MesajKonu: yumurta hakkında bilmediklerimiz   Ptsi Ağus. 18, 2008 2:01 pm

Yumurta hakkında bilmedikleriniz

Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17.000 adet küçük delik (por) bulunur.
Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.
Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır.
Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.
Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.
Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz.
Yumurta akı proteinlerinin fom oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartacı olarak tercih edilmektedir.
Yumurta proteinleri ıs ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.
Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir.
Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar.
BU NOKTALARA DİKKAT ETMEYİ UNUTMAYIN
• Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasınadikkat edilmelidir.
Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremezi için uygun bir ortam oluşturulurlar.
Ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5oC), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.
Yumurta buzdolabında; peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir
• Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden 4-5 hafta içerisinden itibaren 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.
YUMURTAYI PİŞİRİRKEN
• Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanıcak kapların araçların yıkanması gereklidir.
Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.
Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.
Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.
Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır.
Yumurta içeren bütün tarifelere piirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtaın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.
Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.
Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlaşa süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur (Demir sülfür halkası).
Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.
Yumurta beyazı ve sarısındaki besin ögelerinin tür ve miktarı farklılık göstermektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://www.yagmur7.com
...

avatar

Kadın
Mesaj Sayısı : 360
Yaş : 26
NerDen : ankara
KiŞİSeL iLeTi : kader utansın:)
İL : Hatay

Character sheet
Tecrübe:
150/10  (150/10)
MesajKonu: Geri: yumurta hakkında bilmediklerimiz   Ptsi Ağus. 25, 2008 8:49 pm

yumurta denilince huylanırım ama hatırına okudum degerini bil Very Happy
paylaşımın için saol Very Happy
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
kayıp

avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 1272
Yaş : 27
NerDen : nee o ıstemeye mi gelcenizz awrat duymasınn:P
İş/Hobiler : bos olan ne warsa bak mesale sen hobim olabilirsinn:D
<fieldset> <legend>Kısa Bilgiler</l :
KiŞİSeL iLeTi : özledım ölümü
İL : Hatay

Character sheet
Tecrübe:
150/150  (150/150)
MesajKonu: Geri: yumurta hakkında bilmediklerimiz   Salı Ağus. 26, 2008 12:32 am

tşkler demet ya saol bilseydım ne yazmazdım hmm bilseydım huylandıgını yumarta kelımesınıde yasaklı kelıme yapardım hatta yapıorum yaa
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör http://www.yagmur7.com
VefasıZ

avatar

Erkek
Mesaj Sayısı : 485
Yaş : 27
<fieldset> <legend>Kısa Bilgiler</l :
KiŞİSeL iLeTi : offfffffffffff
İL : Hatay

MesajKonu: Geri: yumurta hakkında bilmediklerimiz   Salı Ağus. 26, 2008 11:49 am

hımmm o ufacık şeyde bu kadar çok ...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Kullanıcı profilini gör
 
yumurta hakkında bilmediklerimiz
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Staj başlatma Hakkında

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Yağmur7 :: Hayat Bilgisi :: Biliyor muydunuz?-
Buraya geçin:  
forum kurmak | © phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Haberleşme | Suistimalı göstermek | Yetkinblog